Bor

Naloge v telesu

Bor je relativno redek mineral v sledeh. Delovanje bora v telesu še ni povsem raziskano, čeprav nekatere raziskave nakazujejo, da igra zelo pomembno vlogo v telesu.
Največji delež bora se nahaja v obščitnici, kosteh in zobni sklenini. V telesu je pomemben za vzdrževanje zdravja kosti in preprečevanje osteoporoze in artritisa, saj pomaga pri presnovi kalcija. S svojim delovanjem posnema estrogen, ki ga pogosto primanjkuje ženskah v starejših letih (po menopavzi) in na ta način preprečuje demineralizacijo kosti. Raziskave so pokazale, da jemanje bora zmanjša izgubo kalcija kar za 40%. Pomaga tudi pri visokem krvnem pritisku in artrozi. Bor pripomore k prehajanju ionov preko celične membrane ter sodeluje pri aktivaciji vitamina D.

Priporočen dnevni odmerek

Priporočen dnevni odmerek za odraslo osebo znaša 3 mg na dan.

Simptomi pomanjkanja

V krajih, kjer je v zemlji zelo malo bora (Jamajka, Mavritius…), je pojav artritisa, revme in lupusa veliko pogostejši. Njihova zemlja je osiromašena predvsem zaradi pretirane uporabe umetnih gnojil, ki jih uporabljajo na plantažah sladkornega trsa in drugih rastlin. V državah, kjer so tla bogata z borom (Izrael, Južna Afrika, Nova Zelandija), je tovrstnih obolenj malo. Pomanjkanje bora lahko sproži uživanje izključno klorirane ali destilirane vode.

Simptomi presežka

Bor se uporablja kot sredstvo za konzerviranje jedi, vendar zaenkrat še potekajo debate o njegovi neškodljivosti. Težava se je pojavila predvsem zaradi zelo visoke stopnje absorpcije v črevesju. Preveliki odmerki bora hromijo encimsko dejavnost.

Najboljši viri

Odlični vira bora so jabolka, hruške, grozdje, datlji, rozine, ribe, stročnice (še posebej soja), mandlji, arašidi, lešniki, avokado in med.