Fosfor

Naloge v telesu

Fosfor je drugi najpomembnejši mineral v telesu, takoj za kalcijem. Nahaja se predvsem v kosteh, mišicah, možganih in celičnih membranah. Za razliko od drugih hranil ga zaužijemo celo preveč. Vnose je težko omejevati, ne da bi s tem vplivali na vnos beljakovin. Skupaj s kalcijem skrbi za trdnost kosti, vzdržuje kislinsko-bazično ravnotežje v telesu, podpira transport kisika do celic, pomaga pri shranjevanju in prenosu energije ATP ter igra vlogo pri permeabilnosti (prepustnosti) celic.

Priporočen dnevni odmerek

Priporočen dnevni vnos fosforja za odrasle znaša 700 mg, vendar večina ljudi zaužije veliko večjo (celo dvakrat večjo) količino. Pogosto je dodan predelanim živilom kot aditiv kot emulgator, stabilizator ali pa kot sredstvo za uravnavanje kislosti. Telo absorbira fosfor iz živil v obliki fosfata.

Simptomi pomanjkanja

Pomanjkanje fosforja je zelo redko, do njega bi prišlo le v primeru stradanja, kar bi privedlo do manjše kostne gostote in posledične osteoporoze, pojavila pa bi se tudi utrujenost.

Simptomi presežka

Presežek fosforja je veliko pogostejši od pomanjkanja. Presežek fosforja je še posebej pogost pri ljudeh, ki uživajo veliko brezalkoholnih gaziranih pijač in predelanih mesnin. Prevelik vnos fosforja zavira absorpcijo kalcija, kar privede do hiperfosfatemije. Pojavijo se težave z delovanjem ledvic, izločanjem ščitničnih hormonov, prav tako je motena absorpcija vitamina D, ki poleg kalcija skrbi za zdravje kosti. Trdnost kosti je torej ob presežku fosforja najbolj na udaru. Pretiranemu vnosu fosforja se najlažje izognemo z izogibanjem različnim prehranskim dodatkom.

Najboljši viri

Viri fosforja so: mlečni izdelki (siri), mleko, jetra, raki, školjke, ribe, perutnina, jajca, losos, stročnice, oreščki, polnozrnati izdelki, proso, korenje, tunina, predelane mesnine, brezalkoholne pijače, leča, sončnična semena, kosmiči, indijski oreščki.