Germanij

Naloge v telesu

Nekatere študije so pokazale, da imajo organske komponente germanija vpliv tako na imunski sistem kot tudi rast tumorjev. Prav tako se ponaša z antioksidativnim delovanjem, saj je sestavni del encima glutation-peroksidaza. S svojimi lastnostmi spodbuja preskrbo celic s kisikom in pospešuje izločanje težkih kovin iz telesa. Blaži bolečine, ki so posledica karcinomov. Na Japonskem se preparati iz organskih spojin germanija uporabljajo za tretiranje tumorjev, revmatskih obolenj, depresije, shizofrenije in obolenj, ki so posledica arterioskleroze.

Priporočen dnevni odmerek

Priporočen dnevni odmerek znaša okoli 400 – 600 mg dnevno, pri čemer je dobro, da se količina razporedi na tri ali štiri enakomerne odmerke.

Simptomi pomanjkanja

Pomanjkanje germanija vodi v šibak imunski sistem. Pojavijo se tudi psihične motnje in motnje v delovanju drugih telesnih sistemov (kosti, mišic, živčevja, itd.). Poveča se nevarnost za rakava obolenja, artritis, sladkorno bolezen, visok krvni tlak in astmo.

Simptomi presežka

Do presežka germanija običajno pride zaradi nepravilnega jemanja prehranskih dopolnil. Simptomi presežka germanija obsegajo: odpoved jeter, utrujenost, bolečine v mišicah, izgubo teže, bruhanje, slabost, nepravilno delovanje ledvic, nevropatijo in izgubo apetita.

Najboljši viri

Največ germanija najdemo v rabarbari, zeleni, brokoliju, zeleni zelenjavi, algah klorela, česnu, čebuli, paradižnikih, kislem zelju, mleku, ginsengu, aloe veri in gobah šitake.