Kalcij

Naloge v telesu

Kalcij je najbolj pogost mineral v človeškem telesu. Velika večina (kar 99%) se ga nahaja v kosteh in zobeh, kjer skrbi za njihovo rast, stabilnost in trdnost. Zelo pomemben je v času otroštva in pubertete, ko je rast telesa najbolj intenzivna, pa tudi v pozni starosti, ko se kostna gostota prične zmanjševati.
Kalcij v telesu opravlja tudi druge naloge: skrbi za normalno strjevanje krvi, prenašanje živčnih impulzov, uravnava bitje srca, omogoča normalno krčenje mišic, skrbi pa tudi za ustrezno sproščanje energije pri presnovi in pravilno delovanje encimov.

Priporočen dnevni odmerek

Priporočen dnevni odmerek za odraslega človeka znaša 800 mg.

Simptomi pomanjkanja

Pomanjkanje kalcija se odraža v nižji kostni gostoti, kar povečuje možnost zlomov in nastanka osteoporoze v starosti. Pomanjkanju so še posebej izpostavljena mlajša dekleta in ženske v menopavzi. Absorpcijo kalcija zmanjšuje uživanje alkohola, zdravil in kofeina.

Simptomi presežka

Uživanje več kot 1500 mg kalcija dnevno lahko vpliva na absorpcijo drugih mineralov, prav tako lahko povzroči ledvične kamne in hiperkalcemije. Prekomeren vnos kalcija (nad 1500 mg dnevno) se lahko odrazi s pojavom različnih neželenih učinkov; med drugim lahko pride do interakcije z absorpcijo in metabolizmom drugih mineralov, do ledvičnih kamnov in hiperkalcemije.

Najboljši viri

Stročnice, sezam, buče, sončnična semena, lan, polnozrnata živila, morske alge, sardele, mandlji, soja, jajca, špinača, blitva, marelice. Mleko in mlečni izdelki sicer vsebujejo veliko kalcija, vendar hkrati telo izredno zakisajo. Ker se kalcij v telesu uporablja za nevtralizacijo kislin, mora telo porabiti lasten kalcij, da prepreči zakisanje telesa. Z mleko in mlečnimi izdelki tako običajno izgubimo več kalcija, kot ga pridobimo. Če vseeno želimo uživati mlečne izdelke, se poslužujmo fermentiranih izdelkov, kot so kefir, kislo mleko in sirotka.