Kalij

Naloge v telesu

Kalij je najpomembnejši elektrolit v znotrajcelični tekočini. Po razširjenosti v človeškem telesu se uvršča na tretje mesto, takoj za kalcijem in fosforjem. Spada med mineralne soli, ki proizvajajo elektriko, ko se raztopijo v vodi. Do živčnega impulza in posledičnega skrčenja mišice pride takrat, ko kalij izstopi iz celice, natrij pa vstopi, pri čemer se spremeni električni naboj.
S svojim delovanjem nadzoruje stanje vode v celici. Pomemben je tudi za prenašanje živčnih signalov in krčenje srčne mišice. Vzdržuje normalno polarnost celic. Kalij prav tako skrbi za prenos hranil in aktivacijo encimov. S pomočjo tega minerala telo vzdržuje normalen krvni tlak in holesterol v krvi. Zadostna količina kalija zmanjšuje možnost za pojav kapi.

Priporočen dnevni odmerek

Priporočen dnevni odmerek za odraslo osebo znaša med 2.000 mg in 4.000 mg na dan. Kalij se v telo absorbira v tankem črevesju.

Simptomi pomanjkanja

Pomanjkanje kalija najprej občutimo v mišicah in živčnem sistemu. Do pomanjkanja kalija (hipokalemije) pride zaradi enolične prehrane ter uživanja alkohola in kave, ki povečujeta izločanje kalija iz telesa. Simptomi hipokalemije so slabost, pomanjkanje energije, potenje, celulit, artritis, glavoboli, mišični krči, želodčne težave in srčna aritmija. Premajhna količina kalija v telesu povečuje verjetnost za nastanek osteoporoze, saj je kalij nujen za vzdrževanje normalne kostne gostote.

Simptomi presežka

Presežek kalija ali hiperkalemija se izraža s slabostjo, drisko, bruhanjem in razjedami. Za hiperkalemijo so še posebej dovzetni ljudje, ki imajo okvarjene ledvice, saj se kalij pri njih še počasneje odstranjuje iz telesa.

Najboljši viri

Med najboljše vire kalija uvrščamo meso, ribe (losos), mlečne izdelke, stročnice, suho sadje (suhe marelice), semena, sveže sadje (banane, jabolka), kalčke, gobe, granatna jabolka, kokosova voda, srednje pečen krompir, špinača, grah, školjke, polnozrnata živila, avokado, fižol, paradižnik, artičoke, pomarančni sok.
Toplotna obdelava (prevretje) zmanjšuje raven kalija v živilih.