Kobalt

Naloge v telesu

Kobalt je element v sledeh. Celotna količina minerala v človeškem telesu znaša okoli 1.1 mg. Kobalt nadzoruje nastajanje vitamina B12 (kobalamina) v črevesni flori, prav tako pa skrbi za nastajanje rdečih krvnih telesc. Udeležen je pri regulaciji avtonomnega živčnega sistema (simpatičnega in parasimpatičnega), kar pojasni njegov vpliv na prebavo in prekrvavljenost tkiv.

Priporočen dnevni odmerek

Priporočen dnevni odmerek znaša 0,1 µg na dan.

Simptomi pomanjkanja

Simptomi pomanjkanja kobalta so enaki znakom pomanjkanja vitamina B12: anemija, težave z živčnim sistemom, omrtvičenost, glavoboli, izguba teže, utrujenost in mravljinčenje v rokah ter nogah.

Simptomi presežka

Preveliki odmerki kobalta (nad 3 mg) so strupeni. Vplivajo namreč na količino joda v ščitnici. Pri daljšem predoziranju lahko pride do pojava golšavosti in okvare srčne mišice. Do zastrupitve s kobaltom lahko pride tudi po zraku, povzroča pa poškodbe pljuč. Sicer se presežni kobalt redno izloča iz telesa z blatom in se ne akumulira.

Najboljši viri

Kobalt se nahaja praktično v vseh živilih, še posebej veliko ga je v belem fižolu, rdeči pesi, mesu, drobovini, perutnini, siru, morskih sadežih, žitaricah, stročnicah, rumenjaku, ribah, jetrih in zelenjavi.