Krom

Naloge v telesu

Krom tvori skupaj z vitaminom B3 in dvema aminokislinama biološki kompleks GTF (glukozni tolerančni faktor). GTF skupaj z inzulinom pospeši prehod sladkorja v celice, zato ga manj pristane v jetrih, kjer bi se pretvoril v glikogen in trigliceride in kot tak kopičil v maščobnih oblogah. Če so celice možganov preskrbljene s hrano (sladkorjem), se počutimo siti in nimamo pretirane želje po sladkarijah in drugih vmesnih obrokih. Na ta način krom ugodno vpliva na telesno težo, krvni tlak, holesterol in sladkor v krvi.

Priporočen dnevni odmerek

Dnevne potrebe po kromu znašajo med 50 in 100 µg, odvisno od spola in starosti. Stopnja absorpcije kroma je zelo nizka. Višje potrebe po kromu imajo nosečnice, športniki, fizični delavci in starejši. Več, kot zaužijemo sladkorja, več kroma potrebuje naše telo. Pri sladkornih bolnikih se iz telesa izloča dvakrat več kroma kot pri zdravih ljudeh, zato morajo izgubljeno količino pogosteje nadomeščati.

Simptomi pomanjkanja

Približno 9 od 10 ljudi s prehrano ne zaužije zadostne količine kroma. Še posebej izpostavljeni so starejši ljudje in ljudje, ki zaužijejo veliko sladkorja. Pomanjkanje kroma vodi v nepravilnosti z glukozno intoleranco in povečano verjetnost za nastanek sladkorne bolezni. Močno se poveča tudi verjetnost za nastanek ateroskleroze. Simptomi pomanjkanja kroma so: vrtoglavica, spremembe na koži, razdraženost, žeja, zaspanost, povišane maščobe v krvi in neobvladljiva želja po sladkem.

Simptomi presežka

Trivalentni krom, ki se nahaja v živilih, nima znanih škodljivih učinkov na telo. Do zastrupitve lahko pride s šestvalentnim kromom, ki se uporablja v industriji in je povzročitelj rakavih obolenj.

Najboljši viri

Najboljše vire kroma predstavljajo pivski kvas, črni poper, grah, slive, arašidi, črni čaj, gobe, polnozrnati izdelki iz ekološke pridelave, morski sadeži, pšenični kalčki, ostrige, jetra, piščanec, govedina, krompir, jabolka, banane, špinača, maslo in timijan. Predelava hrane močno zmanjšuje prisotnost kroma, zato je zahodna prehrana običajno revna s kromom in ga je zato potrebno dodajati v obliki prehranskih dopolnil. Vsebnost kroma v živilih zmanjšujejo tudi pesticidi in kemijski dodatki.