Magnezij

Naloge v telesu

Magnezij se nahaja v vseh telesnih celicah (največ v kosteh) in sodeluje pri kar 300 različnih procesih v telesu: vzdržuje zdravje kosti in zob, regulira bitje srca, uravnava stanje glukoze v krvi in raven krvnega tlaka, aktivira encimsko presnovo, vzdržuje elektrolitsko ravnovesje, spodbuja naravno obrambo telesa (spodbuja delovanje belih krvnih celic), znižuje raven slabega holesterola, skrbi za psihološko zdravje, omogoča pravilno tvorbo DNK in RNK ter preprečuje nalaganje težkih kovin v telesu.

Priporočen dnevni odmerek

Priporočen dnevni vnos za magnezij je 375 mg, ženske ga potrebujejo nekoliko manj kot moški. V telo se absorbira približno 30 – 60 % zaužitega magnezija.

Simptomi pomanjkanja

S prehrano, kakršno uživa povprečni prebivalec zahodnega sveta, le stežka zadostimo potrebam po magneziju. Pomanjkanju magnezija so izpostavljeni predvsem sladkorni bolniki, doječe matere in nosečnice, športniki, ljudje s pirolurijo, starejši ljudje ter ljudje z moteno absorpcijo tega minerala. Ob pomanjkljivem vnosu magnezija telo najprej prične s črpanjem zalog iz kosti. Ob daljšem pomanjkanju se pojavijo značilni simptomi. Simptomi pomanjkanja magnezija so: mišični krči, povišan krvni tlak, nemirnost, izguba apetita, visok krvni tlak, depresivna razpoloženja, preobčutljivost, motnje v srčnem delovanju, nespečnost, glavobol in neravnovesje elektrolitov. Absorpcijo magnezija zmanjšujejo prehranske vlaknine, fitati in fosfati.

Simptomi presežka

Dnevno naj ne bi zaužili več kot 400 mg magnezija. Presežni magnezij telo izloči s pomočjo urina. Simptomi zaužitja prevelike količine magnezija so driska, bruhanje, slabost, izguba apetita, mišična nemoč, težave z dihanjem ter nepravilen srčni utrip. Preveliki odmerki magnezija so še posebej škodljivi za ljudi, ki imajo težave z oslabljenim delovanjem ledvic.

Najboljši viri

Najboljši viri magnezija so oreščki, stročnice, zelena zelenjava, krompir, polnozrnata žita, perutnina, pomaranče, banane, sončnična semena, kalčki, indijski oreščki, soja, kakav, divji riž, zelje, mandlji, rž, mineralne vode in kava.