Mangan

Naloge v telesu

Mangan je element v sledeh. Nahaja se predvsem v kosteh, jetrih, trebušni slinavki, ledvicah in nadledvičnih žlezah. Sodeluje pri nevtralizaciji prostih radikalov, tvorjenju hormonov, izgradnji vezivnih tkiv, kosti, členkov in holesterola ter presnovi ogljikovih hidratov in maščob. V telesu deluje antialergijsko. Deluje kot katalizator pri encimskih reakcijah. S svojim delovanjem olajšuje absorpcijo kalcija, zato je bistvenega pomena za ohranjanje zdravih kosti.

Priporočen dnevni odmerek

Priporočen dnevni odmerek znaša od 2 do 9 mg. Absorpcija znaša okoli 5%. Zavirajo jo fosfati, kalcij in sojine beljakovine. Presežek se izloča z blatom.

Simptomi pomanjkanja

Dolgotrajno pomanjkanje mangana vodi v nepravilno rast kosti in pomanjkanje spolnih hormonov, zaradi česar se lahko pojavi neplodnost. Veliko encimov je odvisnih od mangana. V kolikor ga v telo ne vnesemo dovolj, se pojavijo nepravilnosti na ravni skeleta in vezivnih tkiv. Pomanjkanje mangana se pogosto pojavlja v kombinaciji s pomanjkanjem cinka. V tem primeru se pospešeno absorbira baker, kar povzroči presežek tega minerala v krvnem serumu. Pomanjkanje železa na drugi strani pa zvišuje absorpcijo mangana.

Simptomi presežka

Mangan je še posebej strupen, če ga v telo vnesemo z inhalacijo. V tem primeru se pojavijo motnje v delovanju centralnega živčnega sistema, razdražljivost, otrplost obraza in motnje pri govoru.

Najboljši viri

Živila, ki predstavljajo najboljše vire mangana, so: pravi čaj, orehi, polnozrnata moka, špinača, indijski oreščki, jagode, maline, ananas, česen, grozdje, rdeča pesa, fižol, poprova meta, oves, banane, kumare, kivi in smokve.