Natrij

Naloge v telesu

Natrij se v človeškem telesu nahaja predvsem v krvi, kosteh in zunajcelični tekočini. Znotraj celic se nahaja zelo majhna količina natrija. Iz telesa se izloča preko potu in urina, njegovo izločanje pa nadzoruje hormon aldosteron. Natrij je najpomembnejši elektrolit zunajcelične tekočine. S svojim delovanjem vzdržuje osmotski tlak v zunajcelični tekočini ter ravnovesje vode. Sodeluje pri transportu hranil po črevesju in drugih telesnih tkivih. Nepogrešljiv je tudi pri prenosu električnih impulzov iz celičnih membran. S svojim delovanjem omogoča pravilno krčenje mišic.

Priporočen dnevni odmerek

Natrij se ponaša z izredno dobro absorpcijo, saj je dobro topen in tako zlahka prehaja iz črevesne stene v kri. Priporočen dnevni odmerek znaša okoli 550 mg natrija.

Simptomi pomanjkanja

Pomanjkanje natrija je redko, saj ga navadno uživamo v prevelikih količinah. Do prevelikih izgub natrija pride le v primeru intenzivnega potenja (savna, šport…), težav s prebavo (driska), vročine, visoke vlažnosti ali nekaterih bolezenskih stanj. Simptoma pomanjkanja natrija sta vrtoglavica in slabotnost.

Simptomi presežka

Maksimalen dnevni vnos naj bi znašal okoli 2 g dnevno (10 dkg sira), vendar ga povprečni prebivalec zahodnega sveta zaužije kar 6x toliko. Previsok vnos natrija povzroča povišanje krvnega tlak, kar vodi v obolenja srca in ožilja. Presežek natrija pospešuje izločanje kalcija, kar je še posebej nevarno za skupine ljudi, ki so nagnjene k osteoporozi (npr. ženske v menopavzi).

Najboljši viri

Najbolj pogost vir natrija je kuhinjska sol (NaCl). Natrij je tako prisoten v kruhu, mesninah, konzervirani zelenjavi, predpripravljenih jedeh, sirih, namazih…
V zadnjem času so postale popularne določene vrste soli, kakršna je npr. himalajska sol. Potrebno se je zavedati, da je pretirano uživanje katerekoli vrste soli zdravju škodljivo. Ob tem velja poudariti, da himalajska sol običajno ni jodirana, zato se naj za soljenje uporablja zgolj občasno. Z jodiranjem soli se preprečuje nastanek golšavosti.