Žveplo

Naloge v telesu

Žveplo je za kalcijem in fosforjem tretji najbolj zastopan mineral v človeškem telesu. Nahaja se praktično povsod, največ pa ga je v koži, mišicah in kosteh. Sodeluje pri izgradnji različnih aminokislin, razstrupljanju telesa, sintezi nekaterih vitaminov, ohranjanju kislinsko-bazičnega ravnovesja, pretvorbi ogljikovih hidratov v energijo in pri presnovnih procesih (še posebej v vezivnih tkivih), zato se pogosto priporoča pri obolenjih, kot sta artritis in artroza. Tako kot mangan žveplo izkazuje antialergijske lastnosti in nam bo v veliko pomoč pri kožnih obolenjih (ekcemu, dermatitisu, itd.). Telo brez žvepla ne more tvoriti kolagena, ki ohranja zdravje in čvrstost tkiv. Skrbi tudi za zdravje las, nohtov in sklepnega hrustanca. Udeležen je celo pri izgorevanju maščob, zato uživanje žvepla močno pripomore pri ohranjanju vitke linije.

Priporočen dnevni odmerek

Dnevno naj bi zaužili okoli 850 mg na dan, najbolje v kombinaciji s cisteinom in taurinom.

Simptomi pomanjkanja

Pomanjkanje žvepla se odraža predvsem na laseh in nohtih (izguba sijaja, lomljenje, motnje v rasti…). Premajhna količina žvepla pusti pečat tudi na koži, saj se ta ne obnavlja tako, kot bi morala, postane pa tudi manj prožna, zaradi česar pride do nastanka gub.

Simptomi presežka

Telo porabi toliko žvepla, kot ga potrebuje, preostanek pa se izloči iz telesa, zato simptomi presežka niso poznani.

Najboljši viri

Žveplo bomo našli v jajcih, mleku, črni redkvi, algah, čebuli, česnu, špargljih, čemažu, lešnikih, drobnjaku, gorčici, rdeči papriki, pivskem kvasu, soji, stročnicah in žitaricah. Ker se žveplo nahaja predvsem v živilih živalskega izvora, morajo biti na zadostno uživanje pozorni vegetarijanci in vegani. Organska oblika žvepla (MSM), ki jo odlikuje visoka biološka razpoložljivost, je na voljo v obliki prehranskih dopolnil.