Antimon

Značilnosti

Antimon je kemijski element s simbolom Sb (iz latinščine Stibium). Gre za polkovino sive barve, ki se uporablja za izdelavo keramike, požarne izolacije, barvil, zlitin, gum, premazov za letala, fosilnih goriv, prevlek za avtomobile, otroških igrač, oblačil za gasilce in drugih negorljivih izdelkov, mikroelektronike, streliva in premazov. V antičnih časih se je uporabljal v kozmetiki (kot make-up za oči) in kot zdravilo proti črevesnim zajedavcem. Največji delež antimona pridobijo na Kitajskem (84%), del pa tudi v Južnoafriški Republiki in Boliviji.

Kako pride v telo

Čeprav se preobremenjenost in zastrupitve z antimonom ne omenjajo ravno pogosto, pa bi se zaradi vsesplošne prisotnosti te težke kovine morale.
Do zastrupitev z antimonom je v preteklosti prihajalo zaradi uživanja kislih sadnih sokov, ki so vsebovali antimonijev oksid. Ta se je luščil s premazov cenenih emajliranih posod. Do zastrupitev lahko pride tudi zaradi uživanja določenih zdravil, kakršno je kalijev antimonijev tartrat.

Posledice izpostavljenosti

Zaužitje ali vdihovanje antimona povzroča zastrupitev, ki jo prepoznamo po naslednjih simptomih: bruhanje, pretirano potenje, driska, prebavne težave, izpuščaji na koži, izguba las, luskasta koža, izguba teže, poškodbe srca, draženje dihal, kovinski okus v ustih in draženje sluznic. Resna zastrupitev z antimonom spominja na zastrupitev z arzenom. Smrtni odmerek se nahaja pri 100 do 200 mg antimona. Antimon trioksid spada v kategorijo potencialnih karcinogenov.