Bizmut

Značilnosti

Bizmut je šibka kovina rdečkasto-srebrne barve. Ko je v obliki kristala, odseva čudovite mavrične barve. Je zelo redek, v naravi pogosto spremlja svinčene rude. Največ bizmuta pridelajo v Peruju, Mehiki, Boliviji, Kanadi in na Japonskem. Uporablja se za izdelavo termičnih in električnih instalacij, kozmetike ter kot katalizator pri oksidaciji propana in amonijaka v akrilonitril. Bizmut je poznan že od antike, kjer so ga pogosto zamenjevali za kositer in svinec. V preteklosti se je zelo pogosto uporabljal v farmaciji kot sredstvo proti malariji, sifilisu, kot antiseptik in za zdravljenje nekaterih drugih bolezni.

Kako pride v telo

V telo lahko bizmut zaide z vdihovanjem, zaužitjem ali pri stiku s kožo. Pri vdihovanju in zaužitju je možna zastrupitev, pri stiku s kožo pa obstaja nevarnost reakcije na koži. V kolikor je prišlo do vdihovanja, je potrebno kar najhitreje oditi na svež zrak. V primeru zaužitja se priporoča pitje dveh kozarcev vode in kar najhitrejša zdravniška pomoč. V primeru stika s kožo, pa kovino izperemo z vodo in milom. Bizmut se ne smatra za karcinogeno kovino.

Posledice izpostavljenosti

Bizmut se smatra za eno manj strupenih težkih kovin. V kolikor se v krvi nahaja več kot 10 mg/L bizmuta, se lahko pojavijo simptomi, kot so zmedenost, slab zadah, gingivitis, revmatska bolečina, driska, nekontrolirani krči, dermatitis, izpuščaji na koži, motnje hoje in različne stopnje govornih motenj. Dolgotrajna izpostavljenost povzroča poškodbe ali odpoved jeter in ledvic.