Platina

Značilnosti

Platina je redka plemenita kovina sivo-bele barve. Odkrita je bila leta 1748. Ob odkritju so sprva domnevali, da gre za vrsto srebra (špansko plata = srebro). Je zelo težka in dosega visoko vrednost zaradi redkosti in izjemno dobrih lastnosti. V naravi jo najdemo v čisti obliki in v kombinaciji z bakrovo ter nikljevo rudo. Ker je odporna na korozijo in kisline, trdna in prenese tudi visoke temperature, se uporablja v različnih industrijah – za izdelavo trajnih magnetov, elektrod, nakita, fotografij, poslikav za porcelan, zrcal, zdravil, katalizatorjev, silikonskih vsadkov, dentalnih in ortopedskih pripomočkih, vodikovih gorilnih celic, laboratorijske opreme in drugo tehnologije.

Kako pride v telo

Platina se slabo absorbira preko prebavne cevi, vendar pa je absorpcija višja pri vdihovanju. Do zastrupitve največkrat pride pri nekaterih metodah za zdravljenje raka (kemoterapija za zmanjševanje rasti tumorjev). Platina se sprošča skozi izpušne cevi avtomobilov, zato so vrednosti povišane v garažah, tunelih, parkirnih hišah in drugih polzaprtih ali zaprtih objektih, kjer poteka promet.

Posledice izpostavljenosti

Platina v obliki kovine zdravju ni škodljiva, škodljive pa so njene soli, saj povzročajo alergijske reakcije, vnetja in težave z dihanjem. Simptomi pretirane izpostavljenosti platini so: vnetje očesne veznice, astma, vnetje nosne sluznice, oslabitev imunskega sistema in kožna vnetja. Daljša izpostavljenost lahko povzroči poškodbe kostnega mozga, pljučna obolenja, poškodbe sluha, raka, poškodbe ledvic in spremembe v zapisu DNK.