Srebro

Značilnosti

Srebro je kemični element z najboljšo toplotno in električno prevodnostjo. Najdemo ga tako v kombinaciji z drugimi elementi kot tudi v čisti obliki. Deluje dezinfekcijsko. Ker omogoča preprosto oblikovanje in visok lesk, se ga uporablja za jedilni pribor, kovance, dentalne zalivke, medalje, katalizatorje, televizorje, pomivalne stroje, sončne celice, glasbene instrumente, baterije, zgoščenke, okrasne predmete, nakit, v optični, fotografski in električni industriji, v medicini in elektroniki. Glede na zaloge in potrebe trga bi lahko srebro uvrstili med najbolj redke kovine.

Kako pride v telo

Večina ljudi je dnevno izpostavljena majhnim odmerkom srebra v vodi in hrani. Največje obremenitve se skrivajo v zobnih zalivkah (amalgamske zalivke), kronah, zatičkih v mrtvih zobeh. Na nekaterih delovnih mestih prihaja do vdihovanja srebrovih delcev ali do stika s površino kože (izdelovanje nakita in dekorativnih izdelkov, spajkanje, izdelava fotografij …). Srebro se uporablja tudi kot dezinfekcijsko sredstvo. Nošenje nakita ali uporaba srebrnega pribora navadno ne povzročata preobremenjenosti s srebrom, razen če oseba ni alergična na ta element, saj se preko kože absorbira manj srebra kot preko prebavnega trakta ali pljuč. Srebro zapusti telo v roku enega tedna preko blata, del pa ostane v telesu in se uskladišči v različnih delih telesa.

Posledice izpostavljenosti

Dolgotrajno uživanje, nanašanje ali vdihovanje srebra, še posebej koloidnega srebra, povzroča t.i. argirijo ali argirozo, pri kateri pride do sivkasto-modrega obarvanja kože, ki je trajno in ga je mogoče zgolj delno odpraviti z laserjem. Vdihovanje srebra povzroča težave z dihanjem, draženje sapnika in pljuč ter bolečine v želodcu. Stik s kožo pri občutljivejših ljudeh povzroči izpuščaje, otekanje in blažje vnetje. Študije na živalih so pokazale, da daljša izpostavljenost srebru v vodi povzroča povečanje srca in težave z ledvicami.