Svinec

Značilnosti

Svinec je težka kovina, ki se naravno nahaja v zemeljski skorji. Le redko ga najdemo v čisti obliki, saj navadno tvori spojine z dvema ali tremi elementi. Svinec je mogoče enostavno oblikovati, zato se pogosto uporablja v industriji za izdelavo cevi, napeljav, avtomobilskih akumulatorjev, streliva, barv, itd. Ker je njegova strupenost vse bolj poznana, se uporaba čedalje bolj zmanjšuje. Tako se svinec skorajda ne uporablja več v barvah, prepovedan pa je tudi osvinčen bencin. Prepovedi in omejitve uporabe pa žal ne veljajo za ves svet. Tega se je potrebno v globaliziranem svetu zavedati – uvožena hrana, zdravila, igrače in drugi izdelki lahko vsebujejo svinec, saj so morda bili pridelani oz. izdelani v državi, ki uporabe svinca ne omejuje. Velik ekološki problem predstavlja tudi strelivo za lovske puške. Samo zaradi lova se v Nemčiji v naravo z izstrelki odvrže kar 1.500.000 kg svinca.

Kako pride v telo

Svinec lahko v telo zaide preko kože, dihal ali z zaužitjem. Viri kontaminacije so: voda (tudi zaradi svinčenih vodovodnih cevi), divjačina, ribja moka kot krmilo (kokošja jajca), eksotična zdravilna zelišča in alge (npr. iz Kitajske), prosto rastoče gobe, različne barve, svinčene uteži, svinčeni krožniki, vrčki, baterije. V splošnem so tla povsod prepojena s svincem, kot posledica dolgoletnega onesnaževanja zraka (osvinčeni bencin) in raznašanja tega zraka z dežjem. Absorpcija svinca je večja, če imamo težave s prebavljanjem mleka, saj je v tem primeru črevesna sluznica razdražena in posledično bolj prepustna. Svinec se zelo počasi izloča iz telesa – v 20 – 30 letih se ga izloči zgolj polovica. Preostanek se kopiči predvsem v kosteh in zobeh.

Posledice izpostavljenosti

Že majhne količine svinca imajo močan škodljiv učinek na zdravje. Najbolj prizadenejo živčni sistem, proces nastajanja krvi, srčno-žilni sistem in ledvice. Zaradi razpršenega delovanja lahko svinec poškoduje vsak telesni organ. Prvi simptomi obremenjenosti s svincem se kažejo kot utrujenost, brezvoljnost in apatija. Ker so simptomi zelo splošni, jih zdravniki prej povežejo s psihičnimi težavami kot zastrupitvijo s težkimi kovinami. Ostale težave, ki jih povzroča svinec, so: anemija, visok krvni tlak, karies, osteoporoza, nepravilno izločanje hormonov, depresija, motnje koncentracije, neplodnost, zmanjšan imunski sistem in še bi lahko naštevali. Raziskave so pokazale, da so s svincem močno obremenjena že otroška telesa.